BLOG
Een gezonde, blije kat begint bij de juiste verzorging. Van voeding en vachtverzorging tot speeltips en gezondheidsadvies – in deze blog ontdek je hoe je jouw kat de beste zorg geeft. Want een tevreden kat betekent een gelukkig baasje! 😺💛
Hoe kies je nu de juiste kattenbakvulling?
In de vorige blogpost had ik het over de kattenbak zelf. Maar de juiste kattenbakvulling kiezen is ook cruciaal voor het comfort van je kat. Ik lijst graag mijn 5 tips op voor jullie:
1. Type kattenbakvulling:
– Klei (bentoniet): Dit is een van de meest populaire soorten en gebruik ik zelf ook. Het klontert goed, waardoor het gemakkelijk is om élke dag uitwerpselen en urine te verwijderen. Het absorbeert ook goed de geurtjes. Er zit veel verschil tussen de verschillende merken. Kijk naar jouw eigen budget en wat je kat het fijnste vindt.
– Biologisch afbreekbare vullingen: Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout of maïs. Ze zijn milieuvriendelijk en absorberen vaak goed geurtjes, maar klonteren vaak net iets minder goed dan de kleiversies. Ook hier is er keuze tussen veel verschillende merken.
2. Textuur en comfort: Katten hebben verschillende voorkeuren als het gaat om de textuur van de vulling. De meeste katten geven de voorkeur aan een fijne, zachte vulling. Onze huiskatten hebben heel gevoelige pootkussentjes want hun wilde voorouder leefde in de woestijn.
3. Stofvorming: Kies een kattenbakvulling die weinig stof produceert, vooral als je kat gevoelig is voor allergieën of ademhalingsproblemen. Dit is ook beter voor de luchtkwaliteit in je huis.
4. Gemak van schoonmaken: Vullingen die goed klonteren, maken het eenvoudiger om stoelgang en urine te verwijderen.
5. Individuele voorkeur: Iedere kat is uniek. Wat voor de ene kat werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het is dus echt nuttig om verschillende soorten vulling uit te proberen en te observeren welke jouw kat het meest verkiest.
Succes!
Plast jouw kat naast de kattenbak?
Ben je het opruimen van urine zooo beu? Wil je weten waarom jouw kat nu steeds naast die bak plast?
Een eenduidig antwoord kan ik jou helaas niet geven. Er kunnen tal van oorzaken aan de basis liggen waarom jouw kat vaak naast de bak plast. Het is belangrijk om dus stap voor stap te gaan kijken, onderzoeken en uitsluiten. En als allereerste beginnen we met een urine en een bloedonderzoek bij de dierenarts. Want je moet écht zeker zijn dat jouw kat medisch in orde is. Je kan nog zoveel aanpassen; als jouw kat met een ontsteking zit, kristallen of pijn heeft.. dan gaat ze blijven plassen naast de bak. Weet wel dat ontsteking en kristallen vaak gepaard gaat met een dieperliggende oorzaak! Ze kunnen het ons helaas niet vertellen. Dat doet ze door te plassen naast die bak dat ze zich niet ok voelt.
Is er medisch iets gevonden en blijft ze het toch doen? Dan moeten we stap voor stap te werk gaan. En alles start met onze kattenbakken, hoe je het ook draait of keert! Het lijkt zo simpel, maar dat is het blijkbaar niet altijd.
Mijn 5 tips:
- Aantal kattenbakken: dé standaardregel: 1 kat = 2 bakken, 2 katten = 3 bakken enz. Ook al gaat ze vaak buiten. Je voorziet ook bakken binnen.
- Plaats kattenbak: in verschillende ruimtes, niet naast elkaar.
- Soort kattenbak: open, gesloten, zonder deurtje, lage instap, hoge insprong.. er zijn er zoveel op de markt! En deze moet dan ook nog eens anderhalve keer de lengte van jouw kat zijn zodat het comfortabel draaien en graven is voor haar.
- Hygiëne: élke dag scheppen, soms zelfs 2x. Wij zitten toch ook niet graag op een vuil toilet?
- Type vulling: zacht voor hun pootkussentjes, klonterend zonder extra toegevoegde geuren. Wist je dat een kat 40x beter ruikt dan wij mensen?
Wil je hier nog extra uitleg over? Vraag dan mijn gids aan over kattenbakken door een mailtje te sturen naar info@catsandfur.be